Et semester går hurtigt, og det betyder, at der ikke er længe til man igen skal investere i en masse nye – og ikke mindst, dyre – studiebøger. Man kan ikke rigtig undvære dem, men samtidig kan de være med til at presse budgettet helt i bund. Sådan nogle bøger er nemlig ikke helt billige, og da der ofte er en del bøger på pensumlisten, så kan det være en god idé at finde billigere måder at anskaffe sig bøgerne på.
Bye-bye til dine brugte bøger
Inden du begynder at kaste dig ud i at købe nye bøger, kan du med fordel gennemgå de bøger du allerede har liggende på hylden fra de tidligere semestre. Nogle af de bøger får du formentlig aldrig åbent igen, så i stedet for, at de ligger og samler støv, så sælg dem til nogen, der har brug for dem. På den måde får du lidt ekstra penge til budgettet til selv at købe de bøger, som du skal bruge. På Facebook kan du finde masser grupper, hvor du både kan sælge og købe brugte bøger. Så mens du forsøger at sælge dine brugte bøger, kan du også lige tjekke om nogle af de bøger, som du skal bruge er til salg. Sådan kan du nemlig også spare penge. Ofte ændrer pensumlitteraturen sig ikke betydeligt på tværs af årene, så du kan derfor roligt både købe og sælge brugt.
Hvis du ikke har heldet med dig på Facebook, så kan du prøve nogle af de hjemmesider, som specifikt køber og sælger brugte bøger.
Biblioteket er din ven
Du kan med fordel tjekke dine undervisningsplaner igennem for at se, hvor meget du skal bruge de forskellige bøger, som er angivet. Drejer det sig om få kapitler, kan du prøve lykken i bibliotekets database, da du formentlig kan finde mange af dine pensumbøger der. Ulempen er dog, at du ikke kan vide dig sikker på, hvor længe du kan låne bøgerne samt,, at du ikke kan lave overstregninger og notater i dem.
Del med dine studiekammerater
Hvis du ikke kan finde dine pensumbøger brugt eller på biblioteket, så kan du overveje at købe bøgerne fra nye – men sammen med en eller flere af dine studiekammerater. Det kræver selvfølgelig en del planlægning, og man kan ikke altid bare læse, når man har tid eller i sidste øjeblik. Dog kan I på denne måde spare en masse penge fremfor, hvis I hver især købte bøgerne.
I skal dog huske på, at hver gang en fagbog kopieres eller deles, så er der nogle regler, som skal overholdes. Dem kan I finde på Kulturministeriets hjemmeside.
Er du ikke til brugte bøger, og orker du ikke alt det planlægning, som det kræver at deles om en bog, så skal kan det være, at du bare skal købe bøgerne fra nye. Det kan dog være en dyr fornøjelse, og derfor kan du overveje om et mindre lån kunne være den rigtige løsning. Det kan du læse mere om her.